Päästöjen kompensaatioille puoluerajat ylittävä tuki eduskunnassa 

Friday, October 29, 2021

Compensaten lehdistötiedote 29.10.2021

Päästökompensaatioille puoluerajat ylittävä tuki eduskunnassa 

Eduskunta on hyväksynyt perjantaina 29.10.2021 lakimuutoksen, joka poistaa vapaaehtoisten päästökompensaatiopalveluiden myymistä koskevan epäselvyyden. 

Kysymys päästökompensaatioiden myymisen rajaamisesta yksiselitteisesti rahankeräyslain ulkopuolelle yhdistää eduskuntaa yli puoluerajojen. Asiaa koskeva lakimuutos on hyväksytty täysistunnossa 29.10.2021 ilman äänestystä, koska käsittelyn pohjana on hallintovaliokunnan yksimielinen esitys muutoksen hyväksymisestä ja lain pikaisesta voimaantulosta. "Olemme iloisia, että vuosia kestänyt saivartelu lain tulkinnasta saa pisteen kohtuullisen harvinaisella päätöksellä, joka ylittää perinteisen oppositio- ja hallitusasetelman",  Compensaten toimitusjohtaja Elina Kajosaari sanoo. "Mielestämme tämä on hieno tuen osoitus sille, että vastuullisesti toteutetut ja todellisia ilmastovaikutuksia tuottavat kompensaatiot ovat osa ilmastokriisin taltuttamiseen tarvittavaa työkalupakkia", Kajosaari jatkaa. 

Compensate on kasvattanut toimintaansa ja näkyvyyttään viime vuosina kansainvälisesti. Suomessa lakimuutoksen eteneminen on jo lisännyt kiinnostusta Compensatea kohtaan. Esimerkiksi samana päivänä, kun lakiesitys lähti eduskuntaan syyskuussa, Suomen suurin hotelliketju eli Sokos Hotellit ilmoittivat aloittavansa yhteistyön Compensaten kanssa.

Kuluttajat ovat olleet hyvin kiinnostuneita hyödyntämään palveluita, joilla voidaan vaikuttaa kulutuksen hiilijalanjälkeen. Olemmekin iloisia, että voimme Sokos Hotelleissa tarjota tällaisen palvelun kuluttajille. Päästökompensaatio on meillä mahdollista heti, kun laki astuu voimaan”, kehityspäällikkö Jukka Kaartinen lupaa.

Eduskunnan salikeskusteluissa ja hallintovaliokunnan lakimuutosta koskevassa mietinnössä korostettiin lain pikaisen voimaantulon tärkeyttä. Laki vaatii vielä presidentin vahvistuksen. Rahankeräyslakia valvova Poliisihallitus tulkitsi vanhaa lakia siten, että kompensaatiopalveluiden myyminen olisi tarvinnut luvan. Kansainvälisesti täysin poikkeuksellinen tulkinta haittasi koko toimialan kehitystä Suomessa ja erityisesti Compensaten toimintaa sen kotimaassa.


Toimituksille tiedoksi: Eduskunnan hallintovaliokunnan mietintö rahankeräyslain muuttamisesta on luettavissa eduskunnan sivuilla. 

Lisätietoja:  Toimitusjohtaja Elina Kajosaari  elina@compensate.com Vastuullisuusjohtaja Niklas Kaskeala  050 586 6422   niklas@compensate.com

"Olemme iloisia, että vuosia kestänyt saivartelu lain tulkinnasta saa pisteen kohtuullisen harvinaisella päätöksellä, joka ylittää perinteisen oppositio- ja hallitusasetelman."

-Toimitusjohtaja Elina Kajosaari

More articles